Asigurari CMR Timisoara

Polita de asigurare CMR acopera raspunderea celui care efectueaza transporturi de marfuri cu autovehicule aflate in proprietatea sa, inchiriate sau in gestiune, pentru pagubele la marfa transportata, potrivit conventiei referitoare la contractul de transport international de marfuri pe sosele.

Raspunderea transportatorului (riscurile acoperite) incepe de la primirea marfii pana la predarea acesteia si raspunde pentru pierderea totala, partiala sau vatamarea produselor transportate precum si pentru depasirea termenului de livrare.

Transportorul este scutit de raspundere atunci cand pierderea sau vatamarea marfii transportate apare ca o consecinta a unui risc special legat de cel putin una din urmatoarele situatii:

  • se utilizeaza un autovehicul descoperit, fara prelata, in cazul in care acest lucru a fost anume convenit in contract
  • lipsa sau defectiunea ambalajului pentru marfurile expuse prin natura lor la stricaciuni
  • deplasarea, incarcarea, descarcarea marfii de catre expeditor sau destinatar
  • incarcarea necorespunzatoare, numerotarea insuficienta sau nesatisfacatoare a coletelor,
  • transportul animalelor vii

Suma despagubita in cazul pierderii totale sau partiale a marfii, se determina pe baza costului marfii la locul si momentul primirii acesteia pentru transport.

Valoarea marfii este determinata pe baza cursului bursei sau pretul curent al pietei. In lipsa acestora valoarea marfii se va determina pe baza valorii uzuale a marfurilor de acelasi fel si aceasi calitate.

Asigurari CMR Timisoara

Aceasta polita nu acopera:

  • pagube indirecte (e.g. scaderea preturilor marfurilor…)
  • pagube produse in timp de razboi sau prin actiuni datorate razboiului, grevelor, tulburarilor civile, etc..
  • cheltuieli pentru imbunatatirea, transformarea bunurilor precum si repararea unor avarii produse de cauze care nu sunt cu prinse in polita de asigurare.

Primele platite pentru polita CMR sunt calculate de catre Asigurator pe baza informatiilor despre natura marfii transportate (kg si valoarea marfii) si detaliile vehiculului utilizat pentru transport.

Asigurari CMR Timisoara